St-Joseph Children's Home, SCJM
KEGALLE
SRI LANKA
Kegalle is een grote stad in de provincie Sabaragamuwa en de belangrijkste stad van het district Kegalle. De stad is gelegen tussen Colombo en Kandy, op 78 km van Colombo en 40 km van Kandy.
Het klooster van de zusters ligt in een groot domein, waar ook het internaat en de grote staatsschool gelegen zijn. De jonge kinderen en meisjes gaan er naar school en de zusters geven er les.
Er is nu een grote voetgangersbrug gebouwd over de grote steenweg voor de schoolkinderen, omdat er nog een aantal schoolgebouwen liggen aan de overkant, waar ook de parochiekerk is.
Alle leerlingen betalen schoolgeld en in deze school bedraagt dit 600 Rs per kwartaal of 1800 Rs per schooljaar. Wat ASHA-HOPE sponsort per jaar is voldoende om deze kosten te dekken
De verantwoordelijke zuster is sr. Sylvia.
We kregen heel wat info van haar over waarom bepaalde meisjes de school hadden verlaten of waarom ze in het hostel zijn en niet thuis. Zij vertelde over concrete situaties die ons echt aangrepen. Zo zijn er meisjes die na schooltijd gewoon worden meegenomen door de moeder of de vader. Sr. Sylvia wordt dan bij de politie geroepen maar vaak kwamen deze meisjes niet meer terug naar het hostel. Er zijn ook meisjes die weglopen na de schooluren. Sr. Sylvia is dikwijls ongerust en bezorgd. Velen worden met mooie maar valse beloftes de prostitutie ingelokt. Een meisje van 15 die niet kan lezen of schrijven krijgt bijles van de zuster, daarnaast werkt ze in de tuin van het hostel. De vader van een ander meisje verblijft in de gevangenis want hij verkrachtte haar. Het meisje is door de oma naar hier gebracht want de moeder kijkt niet naar haar om.
Maar er zijn ook hoopvolle verhalen: een moeder werkte een periode in het Midden-Oosten en is nu terug, ze verdiende genoeg om de zorg voor haar dochter weer te kunnen opnemen. Een jongere vrouw, Nidarshani is 30 jaar en advocaat.
Zij werd opgenomen in het internaat toen ze 5 maanden oud was. Na haar dagtaak op haar werk verblijft ze nog altijd in het internaat en helpt de jonge kinderen met hun studie en geeft hen bijlessen. Zij is zeer dankbaar omwille van de steun en de opvoeding die de zusters haar gaven. Tegelijkertijd is ze bang: ze wil een goede man vinden en wil graag kinderen, maar ze denkt dat het heel moeilijk is in dit land. De overheid plaatst hier ook gerechtskinderen. De zusters zijn verplicht ze aan te nemen, maar af en toe brengen ze een ‘andere’ sfeer en dynamiek in de groep die het werk van de zusters bemoeilijkt.
Sr. Sylvia wordt bijgestaan door andere zusters en door twee personeelsleden die koken en de zorg van het internaat mee opnemen.
De oudste meisjes hebben een functie in het internaat. Zo weten ze zich reeds een beetje mee verantwoordelijk: dit is nakijken of de eetzaal, slaapzaal, studielokaal in orde is.
Sinds januari 2015 hebben ze zich ook een abonnement voor de krant aangeschaft, zodat ze nu elke dag ook de krant kunnen lezen. Dit is voor de grotere meisjes echt een meerwaarde.
Overzicht van het dagschema in de week
- 05u00: opstaan, lichamelijke oefeningen, morgengebed, tijd om zich te wassen en uniform aan te doen
- 05u30: studie
- 05u00: eucharistieviering voor de katholieken: maandag, vrijdag, zaterdag, zondag
- 07u00: ontbijt
- 07u45: 1ste lesuur. De lessen eindigen om 14u. Erna eten ze samen in het internaat. Dan douchen en wisselen ze van uniform in gewone kledij.
- 15u00-16.30u: extra klassen voor de meisjes die het nodig hebben: opvolgen van drie vakken: wiskunde, talen en geschiedenis.
- 16u00: tea-time. Een aantal van de grotere meisjes werken in de tuin zoals o.a. de planten en bloemen water geven
- 17u00: ontspanning en vrije tijd. Wie wil leest de krant
- 17u30: studie tot 19u00
- 19u00: paternoster
- 19u30: avondeten, afwas en opruimen
- 20u00: studie, vrije tijd, TV-nieuws of een ander programma
- 21u00: bedtijd voor de jonge kinderen onder de 10 jaar
- 21u30: bedtijd voor de grote meisjes
Dagschema in weekend
Zaterdag
- 06u00: opstaan
- Voormiddag: bijles voor de oudste meisjes. Tijd om kleren te wassen en te strijken
- Namiddag: huishoudelijke taken, vrije tijd
Zondag
- 06u00: opstaan
- 06u30: eucharistieviering voor de katholieken + ontbijt
- 08u00-09u00: catechese & huishoudelijke taken
- Namiddag: vrije tijd
Vakantieperiode
- April: 2 weken
- Augustus: zomervakantie die tot ongeveer 6 weken duurt
- December: 1 week met de kersttijd! Sommigen hebben 2 weken vakantie
Er zijn ook jonge kinderen en meisjes die niet met vakantie kunnen gaan omdat ze geen familie meer hebben. Voor hen worden er dan uitstappen georganiseerd en spelprogramma's.
Staatschool
De examens zijn drie keer per jaar, telkens voor de vakantieperiode.
Overzicht van de studie
- Grade 1-11 (6-16 jaar) = O/L: Ordinary Level
- Grade 12-13 (17-18 jaar) = A/L: Advance Level
- Examens om over te gaan naar A/L op 15/16-jarige leeftijd, wie niet slaagt kan grade 11 opnieuw doen.
- Wie slaagt voor de eindexamens kan naar de universiteit gaan.